Piollot, Champagne

champagne_piollot_full_width
Biodynamisk renhed fra det sydlige Champagne

Familien Piollot går fire generationer tilbage som "vignerons" i Côte des Bars i Aube i det sydlige Champagne. Côte des Bars er lige nu det mest interessante område i Champagne. Tidligere så man sjældent selvstændige aftappere i området, men de senere år er der kommet mange flere interessante producenter og de er ikke så bundet af tradition og derfor ikke bange for at prøve lidt vilde ting af.

Det er med den nuværende generation ved Roland Piollot at Piollot er begyndt at flaske selv. Hans far, Robert Piollot, var anerkendt som druedyrker og er især kendt for sine metoder til selection massale - dvs. at man tager stiklinger af sine bedste planter til nyplantning. Pga. Roberts arbejde med marker og tilplantning at Piollot i dag har adgang til druer fra gamle stokke - over halvdelen af ejendommens vinstokke er mere end 40 år gamle.

Fra 2009 blev markerne konverteret til økologi hvilket var gennemført i 2014. I 2020 er Piollot fuldt biodynamisk certificeret, ligesom Rolands kones champagnehus Dominique Moreau.

Vinene er gæret naturligt og overvejende lagret på stål samt en smule gamle fade. Alle vine gennemgår fuld malo inden flaskegæring og flaskelagring og så har man valgt en lidt alternativ og meget terroirpræget tilgang til at lave Champagne. Ud over en basis-Champagne - Cuvée de Reserve - er udvalget præget af enkeltmarks-Champagner, der også hver især er lavet af en enkelt druesort. Stilen er ren men ekspressiv - det er Champagner med et meget personligt udtryk.

I særligt gode Pinot Noir-år laves der en Pinot Noir, der kan være lidt til den "vilde" side.

Lavet overvejende på Pinot Noir med mellem 30 og 50 procent Chadronnay dyrket biodynamisk. Gæret naturligt, modnet minimum 4 år på gærrester i flasken og flasket med en dosage på 6 gram sukker pr. liter - altså en Brut Champagne i den tørre ende.

Floral og relativ let Champagne med noter af havtorn og kirsebær. Luftig mousse og flot balance.

Perfekt som aperitif og til lettere retter med fisk, skaldyr eller lyst fjerkræ.

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
6 - 8 °C
Alkohol:
12 %
champagne_piollot_cuvee_de_reserve
175,-

Lavet overvejende på Pinot Noir med mellem 30 og 50 procent Chardonnay dyrket biodynamisk. Gæret naturligt, modnet minimum 4 år på gærrester i flasken og flasket med en dosage på 6 gram sukker pr. liter - altså en Brut Champagne i den tørre ende.

Floral og relativ let Champagne med noter af havtorn og kirsebær. Luftig mousse og flot balance.

Perfekt som aperitif og til lettere retter med fisk, skaldyr eller lyst fjerkræ.

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
6 - 8 °C
Alkohol:
12 %
champagne_piollot_cuvee_de_reserve
325,-

Rosé-Champagne lavet på 100 % Pinot Noir dyrket biodynamisk på marken les Protelles med ca 45 år gamle vinstokke. Lavet på saignée-metoden - dvs. som en rigtig rosé med ca. tre døgns maceration med skallerne. Gæret naturlig og lagret på store fade. Lagret minimum fire år med gærrester på flasken. Flasket med en dosage på fire gram sukker pr. liter.

Skovbund og tørrede blomster i duften med noter af jordbær og blomme. Fyldig frugtighed, hvor blomme og jordbær går igen - brioche i eftersmagen.

Mere til kød end til fisk og skaldyr. Til kylling, til confit de canard, til lam - perfekt til steak tartare.

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
12 %
champagne_piollot_rose_les_protelles_extra_brut
425,-

Lavet på ren Pinot Noir fra lieut dits Come des Tallants - en sydvendt mark på under 1 ha beliggende i Polisot og med en jordbund med fossilrig mergel. Gæret naturligt, modnet på stål og har ligget minimum fire år på gærresterne fra flaskegæringen. Flasket uden dosage.

Ekspressiv og robust Champagne med noter af lilje, grape, friske bær og kalk. Mineralitet og citrus dominerer i første omgang smagen mens der i eftersmagen kommer noter af bær, karamel og svampe.

Kan selvfølgelig bruges som aperitif men er bedst sammen med mad - kraftigere retter med fisk, til kylling  - perfekt til oste.

 

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12 %
champagne_piollot_come_des_tallants_zero_dosage
425,-

Noget så usædvanligt som en Champagne lavet på ren Pinot Blanc. Marken er dyrket biodynamisk og plantet i 1955, så det er meget gamle vinstokke. Gæret naturligt og lagret på en blanding af 80 % ståltank og 20 % store fade. Lagret med gærrester på flaske minimum 5 år.

Aroma af mirabelle og citron med noter af kørvel og kridt. Elegant og insisterende med kølig frugt - varmere noter i eftersmagen - ristet brioche, nødder.

Til retter med fisk, skaldyr eller kylling. Bredt anvendelig - meget fin til stenbiderrogn.

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12 %
champagne_piollot_colas_robin_brut_nature
425,-

Årgangs-Champagne lavet på ren Chardonnay fra ejendommens bedste mark til denne drue. Dyrket økologisk, gæret naturligt. Modnet med gærrester fra andengæringen i 5 år og flasket med en dosage på 5 g/l.

Fine små og intense bobler - citrus, kalk og let nøddet aroma. Frisk syre og stor dybde i smagen.

Perfekt til retter med hvid fisk eller sort hummer. Flot til cremede komælksoste.

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12 %
chevry_champagne_piollot
450,-

Ren Chardonnay fra økologisk dyrkede druer på marken Champs Rayes. Gæret naturligt på store egetræsfade og modnet på gærrester i flasken i minimum 6 år. Flasket uden dosage - vinen er derfor Brut Nature.

Ren og intens duft af grape, lime, nødder, ristet toast og hvide blomster. Super mineralsk med fine bobler - frisk og tør men tørheden er balanceret af fylde fra den lange lagring sur lie.

Flot som aperitif men endnu bedre til retter med fisk, skaldyr eller bløddyr.

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
12 %
champagne_piollot_champs_rayas_brut_nature
450,-

Lavet på 100 % Pinot Meunier biodynamisk dyrket på marken Mepetit i Polisot. Gæret naturlig og modnet på store fade - har ligget på flaske med gærrester i minimum fire år. Flasket uden dosage.

Frugtig, intens duft med noter af æble, blomme, grape og skovbund. Fin fyldighed i stram stil - vinøs og lang i eftersmagen.

God Champagne til mad - fin til fisk og skaldyr men prøv den gerne til kylling eller hvidkit-oste (fx Brie de Meaux eller Camembert de Normandie)

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
9 - 11 °C
Alkohol:
12 %
champagne_piollot_mepetit_brut_nature
500,-

Lavet overvejende på Pinot Noir med mellem 30 og 50 procent Chadronnay dyrket biodynamisk. Gæret naturligt, modnet minimum 4 år på gærrester i flasken og flasket med en dosage på 6 gram sukker pr. liter - altså en Brut Champagne i den tørre ende.

Floral og relativ let Champagne med noter af havtorn og kirsebær. Luftig mousse og flot balance.

Perfekt som aperitif og til lettere retter med fisk, skaldyr eller lyst fjerkræ.

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
6 - 8 °C
Alkohol:
12 %
champagne_piollot_cuvee_de_reserve
675,-

Lavet på ren Pinot Noir fra lieut dits Come des Tallants - en sydvendt mark på under 1 ha beliggende i Polisot og med en jordbund med fossilrig mergel. Gæret naturligt, modnet på stål og har ligget minimum fire år på gærresterne fra flaskegæringen. Flasket uden dosage.

Ekspressiv og robust Champagne med noter af lilje, grape, friske bær og kalk. Mineralitet og citrus dominerer i første omgang smagen mens der i eftersmagen kommer noter af bær, karamel og svampe.

Kan selvfølgelig bruges som aperitif men er bedst sammen med mad - kraftigere retter med fisk, til kylling  - perfekt til oste.

 

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12 %
champagne_piollot_come_des_tallants_zero_dosage
850,-

Ren Chardonnay fra økologisk dyrkede druer på marken Champs Rayes. Gæret naturligt på store egetræsfade og modnet på gærrester i flasken i minimum 6 år. Flasket uden dosage - vinen er derfor Brut Nature.

Ren og intens duft af grape, lime, nødder, ristet toast og hvide blomster. Super mineralsk med fine bobler - frisk og tør men tørheden er balanceret af fylde fra den lange lagring sur lie.

Flot som aperitif men endnu bedre til retter med fisk, skaldyr eller bløddyr.

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
12 %
champagne_piollot_champs_rayas_brut_nature
900,-