Jean Rijckaert, Jura

vins-rijckaert-jura-full-width
Jean Rijckaert, Jura

Det køligere klima i Jura giver vine med en fast, sprød syre og forunderlige strejf af tør sherry, der gør vinene særdeles interessante i mad/vin sammenhænge.

Jean Rijckaert henvendte sig til os og spurgte om vi var interesseret i et samarbejde. Vi faldt for den faste, madvenlige stil! Rijckaert arbejdede tidligere sammen med Guffens på Verget, men han blev træt af Guffens lidt for kommercielle stil både mht. vinifikation og markedsføring og gik sine egne veje. Rijckaert er eksponent for en fast, personlig stil med vægt på koncentration, mineralitet og friskhed, der reflekterer terroir så meget som muligt. Arbejder især meget intensivt med presningen.
"Mine vine er ikke aperitifvine, men madvine – de er mere asketiske end opulente, men med stor koncentration" siger Rijckaert. Vinene har godt af et par år på bagen. 
 
Rijckaert ønsker også en stærk oxidativ indflydelse på vinen for at give mere kompleksitet. Når der samtidig ønskes friskhed bliver det ofte en skarp balancegang. Friskheden opnås gennem et generelt højere syreindhold, der opnås gennem lang, nænsom presning, hvor Rijckaert udskiller den mest syrefattige del fra presningen, der i praksis er den inderste del af pulpen. Herved mistes ca. 15%. Vinene har både gæring og modning på små fade.
Siden 2013 har driften været styret af Florent Rouve med Jean og Madame på sidelinien.
Det er vine, der ved første indtryk kan virke lidt utilnærmelige. Men ved nærmere smagning afslører de en stærk personlighed og en befriende anderledes smagspalet. Sammen med mad bliver der virkelig åbnet op!
Laver vine fra egne marker og på opkøbte druer. Grøn etiket ved egne druer og brunlig ved opkøbte. Ved de opkøbte nævnes, hvilken vinbonde, der har dyrket druerne. Det er moderne sporbarhed!

100 % Chardonnay fra det sydlige Bourgogne - stokke med en alder på ca 35 år i gennemsnit. Gæret naturligt og lagret på brugte små fade i et lille års tid.

Klassisk og vellavet hvid Bourgogne, der klart overstiger, hvad man kan forvente i prisklassen Aromaer af citrus, fersken, acacie og kaprifolie. Fyldig med fin syre og dejlig eftersmag. Perfekt "hverdags-bourgogne".

Til stegt fisk og skaldyr, kylling eller komælksoste.

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
13 %
macon-villages-rijckaert
Spar 330,-
180,-
125,-
180,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 330,-

Lavet på 100 % Chardonnay fra over 40 år gamle vinstokke. Vinificeret uden gærtilsætning på druer med god modenhed, der presses let for at bevare syrestrukturen i vinen.

God intensitet i duften med elementer af citrus, hasselnødder, hvide blomster og en diskret røgnote. God mundfylde med flot balance mellem fedme og syre - lang eftersmag.

Velegnet til retter der lige som vinen har både fyldige og syrlige elementer. Perfekt til diverse fladfisk, til skaldyr som hummer, jomfruhummer og kammuslinger, til fjerkræ og ikke mindst til smagfulde komælksoste som Comté, Morbier osv.

Land:
Frankrig
Område:
Jura
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13 %
200,-

Lavet på ren Savagnin fra marker i Savagnin - gæret og modnet på fad i 12 måneder.

Intens duft med noter af hasselnødder, citrus og comté-ost. Fyldig i smagen med høj syre og lang eftersmag.

Særlig vvelegnet til mad med godt brug af smør/fløde. Klarer både fisk, skaldyr og lyst kød som gris eller kylling. Helt perfekt til karakterfulde komælksoste som Beaufort, Comté og Mont d'Or.

Land:
Frankrig
Område:
Jura
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
13 %
savagnin_arbois_rijckaet
225,-

Ren Savagnin lagret ca 18 mdr. på gamle barriques.

Kompleks næse med elementer af nødder, citrus og en antydning af flødekaramel. Vinen er tør og smagen er intens med nogen fedme og ret høj syre. Lang eftersmag.

Meget madegnet. Gerne til mad med godt brug af smør/fløde. Klarer både fisk, skaldyr og lyst kød som gris eller kylling. Helt perfekt til karakterfulde komælksoste som Beaufort, Comté og Mont d'Or. Perfekt vin til ostefondue.

Land:
Frankrig
Område:
Jura
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13 %
250,-

Lavet på 100 % Savagnin fra gamle vinstokke. Høstet i hånden, gæret naturligt på fade og derefter lagret to år på brugte fade med fint bundfald.

Fyldig og intens vin med aromaer af melon, fersken, citrus samt nødder og ristede noter fra lagringen sur lie. Fyldig og dyb i smagen med fasst syre og flot længde.

Klarer kraftigt smagende retter - gerne hvor ost eller fløde spiller en rolle. Fin til retter med svampe.

Land:
Frankrig
Område:
Jura
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13 %
250,-

Lavet på 100 % Savagnin fra Jura og lagret på brugte 228-liters fade i 6 år og 3 måneder under voile (slør) - en film af gærceller, der lægger sig oven på vinen og beskytter den mod oxidation. Nogenlunde det samme som sker i Sherry for typerne Fino, Manzanilla og Amontillado. Lagringen sker i lokaler med flukturerende temperaturer hvilket påvirker udviklingen af gærfilmen.

Vinen er flasket i en traditionel 62 cl. clavelin - efter sigende fordi 62 cl. er det der er tilbage af en liter efter 6 års lagring.

Dyb næse med elementer af nødder, citrusskal og krydderier. Stor intensitet i smagen - kan minde om fino-sherry, men med mere syre. Udvikler karrylignende noter med alderen og kan gemmes i minimum 25 år fra høståret.

Et klassisk match til Vin Jaune er Poulet de Bresse tilberedt i Vin Jaune og smagt til med fløde. 
Perfekt til Comté-ost og andre smagfulde komælksoste.

Land:
Frankrig
Område:
Jura
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
15 %
395,-