Domaine Santa Duc, Gigondas

santa_duc_full_width
Topvine fra Gigondas og Chateauneuf.

Santa Duc i Gigondas har længe været en af vores nærmeste samarbejdspartnere. Gunnar og Yves Gras havde et særligt bånd - "tout est possible" var deres fælles valgsprog; alt er muligt, alt kan lade sig gøre, og det har altid gået begge veje.
 
"Kan vi få 3 paller les Plans senest onsdag i næste uge - selvfølgelig!"
 
"Kan I hjælpe mig med at sælge de 6000 flasker Gigondas 2008, der samler støv på mit lager - selvfølgelig!"
 
Santa Duc blev etableret af familien Gras i Gigondas i 1874 - navnet kommer egentlig af "Canta Duc", der er navnet på en ugleart, men det er med tiden blevet til Santa Duc.
 
Yves Gras overtog roret på Santa Duc i 1985. Yves er energisk og initiativrig og han har formået både at hæve kvaliteten på husets vine, så 90'ernes helt toneangivende vinanmelder Robert Parker allerede midt i 90'erne skriver, at "Yves Gras is the reigning superstar in Gigondas".
 
Samtidig med at Yves har hævet kvaliteten i de bedste vine, har han udnyttet sit kendskab til lokale dyrkere og marker til at opbygge en succesrig negociantvirksomhed, der bl.a. har resulteret i Bichels store salgssucces "les Plans", der år efter år har leveret en usvigelig sikker høj kvalitet til en pris, hvor alle kan være med. Les Plans dukker sjældent op i de internationale vinmedier, men når vi sender den ind til de danske avisers tests af hverdagsvine, kommer den næsten altid ud som vinder - senest i Politiken i uge 42, hvor den blev "Ugens Vin".
 
Moden i 90'erne var stor koncentration i vinene kombineret med lagring på nye, små egetræsfade, men da vi havde besøg af Yves i 2009, sagde han, at han selv havde svært ved at drikke et helt glas af sin egen topvin Gigondas Hautes Garrigues. Denne konstatering indvarslede et stilskift i vinene fra Santa Duc. De små fade blev skiftet ud med store fade og vinene var stadig koncentrerede, men der kom mere friskhed og syre i dem.
 
2009 var også året, hvor Santa Duc begyndte at arbejde mod en økologisk certificering, der trådte i kraft i 2012 - et naturligt skridt, da Yves alligevel havde arbejdet økologisk, siden han overtog ejendommen i 1985. 2012 var også året, hvor det lykkedes Yves at købe en parcel i Chateauneuf-du-Pape - ikke nemt at få lov til, når man kommer fra Gigondas. Første årgang af Habemus Papam var 2010. Siden er det blevet til flere parceller, så huset i dag ejer tæt på 4 ha og producerer 4 forskellige vine i Chateauneuf.

Vejen mod biodynamik
 
Skridtet fra økologi er gået videre, så Santa Duc fra 2017-årgangen er certificeret biodynamisk.
 
2017 er også på andre måder en milepæl for Santa Duc, da Yves Gras’ søn Benjamin overtog ansvaret for vinene. Benjamin er uddannet ønolog i Bourgogne og har som led i sin uddannelse efterfølgende haft et år hos Domaine de la Romanée Conti. Verdens mest berømte vinproducent er selvfølgelig også verdens mest eftertragtede lærested, og de tager én praktikant om året. Benjamin var den heldige, og i det år var han en del af familien Villaine og havde daglig omgang med verdens mest eftertragtede vine.
 
Benjamin har stået for transformationen til biodynamik og han har været med til at indføre amforaer af terrakotta-ler til fremstilling og lagring af vinene.
 
Resultatet er større friskhed, renhed og definition. På mange måder er den transformation, der startede omkring 2009 nu fuldbyrdet. Efter en række år med pæne anmeldelser, hvor vinjournalisterne måske ikke helt kunne forstå hvad der var ved at ske hos Santa Duc, så bliver vinene nu rost til skyerne over én kam af de førende internationale medier; Wine Advocate, Vinous, Jancis Robinson og James Suckling giver alle fantastiske ratings til domainets vine. 

Herlig Grenache-domineret Rhônevin fra marker lige udenfor Gigondas. 50% Grenache, 15% Merlot (Grenache og Merlot er fra domainets egne marker i Roaix, mens resten er delvist egen frugt og delvist købt frugt), 20% Syrah, 10% Cabernet og 5% øvrige druesorter. Ingen fad.

Klassisk næse med mørke bær og friske krydderurter. Meget fyldig smag for prisklassen med moden mørk frugt, bløde tanniner og en fin letkrydret finish.

God allround madvin til mellemfyldige retter med fjerkræ, gris, lam, kalv og and. retterne må gerne være middelhavsinspirerede med hvidløg, rosmarin, timian, oliven etc. Kan også matche mildere nordafrikansk køkken.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
14 - 17 °C
Alkohol:
13,5 %
Spar 120,-
90,-
70,-
90,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 120,-
"Min lille Chateauneuf" siger Yves Gras om sin yndlings Côtes du Rhône.
 
Spændende, kraftig og velbalanceret Côtes du Rhône. Vinen hedder Quatre Terres, fordi den kommer fra fire forskellige terroirs i det sydlige Rhône; Vacqueyras, Rasteau, Roaix og Seguret. Lavet på 70 % Grenache, 15 % Syrah, 10 % Mourvèdre og de sidste 5 %  er Cinsault, Carignan og Clairette. Høstet i hånden og gæret med delvis afstilkning og uden gærtilsætning. Lagret på en blanding af store gamle fade og amfora af terracotta et års tid.
 
Tæt og intens næse med karakter af solbær, brombær og kirsch samt sydfranske krydderurter, nelliker og viol. Smagen er meget fyldig og frugtmættet, men fint balanceret med fine tanniner og en god syre.
 
En kraftig vin, der gerne må få kraftig mad; oksekød, lammekød og kalvekød med kraftig sauce. Fin også til kød på grillen, til lammekølle med hvidløg og rosmarin og helt perfekt til klassisk, dansk julemad.
Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
15 %
5_stjerner
quatre_terres_santa_duc_ny_ny
130,-

Fremragende Gigondas fra gamle vinstokke på 8 forskellige topmarker i Gigondas. Et lieux-dit er en navngiven mark på fransk og "Aux lieux dits" betyder fra forskellige marker. Grenache domineret blanding med Mourvedre, Syrah og Cinsault fra vinstokke med en gennemsnitsalder på 40 år. Lagret på blanding af store fade og amforaer af terrakotta.

Intens næse med mørke bær, kirsch, tørre krydderurter, peber og lakrids. Dyb, intens og varm smag med tætpakket moden frugt og en lang, fast finish med peber, lakrids og oliven.

Til kraftige og intense kødretter med oksekød, lam, and eller vildt. Gerne langtids braisserede retter med masser saft, kraft og krydderi.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
14 - 17 °C
Alkohol:
14 %
gigondas_lieux_dits_santa_duc
Spar 80,-
230,-
190,-
230,- pr. flaske. Ved køb af 2 flasker spar 80,-

Fremragende Gigondas fra gamle vinstokke på 8 forskellige topmarker i Gigondas. Et lieux-dit er en navngiven mark på fransk og "Aux lieux dits" betyder fra forskellige marker. Grenache domineret blanding med Mourvedre, Syrah og Cinsault fra vinstokke med en gennemsnitsalder på 40 år. Lagret på blanding af store og små fade.

Intens næse med mørke bær, kirsch, tørre krydderurter, peber og lakrids. Dyb, intens og varm smag med tætpakket moden frugt og en lang, fast finish med peber, lakrids og oliven.

Til kraftige og intense kødretter med oksekød, lam, and eller vildt. Gerne langtids braisserede retter med masser saft, kraft og krydderi.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
14 - 17 °C
Alkohol:
14 %
lieux_dits_gigondas_santa_duc_ny
Spar 120,-
230,-
170,-
230,- pr. flaske. Ved køb af 2 flasker spar 120,-

Nyhed fra Santa Duc. Enkeltmarksvin lavet på 80 % Grenache, 10 % Syrah og 10 % Mourvèdre fra træomkranset mark, hvor druerne får en langsom modning pga skygge om formiddagen og sol eftermiddag/aften. Høstet i hånden, gæret naturligt og modnet 18 måneder på store fade og amforaer af terrakotta.

Tæt frugtig næse domineret af meget modne hindbær og brombær med fine florale og animalske noter. Fyldig smag med masser af frugtighed holdt i ave af kølig herbalitet og frisk syre. Lang eftersmag.

Ung vin, der passer perfekt til lammekølle provencale, men som også klæder oksekød, kraftige retter med svinekød og løbende vildt. Serveres lidt til den kølige side, så bevarer den mest mulig friskhed (ca 15 ºC).

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
14,5 %
325,-

Lavet overvejende på Grenache fra gamle stokke i la Crau i Chateauneuf-du-Pape blandet med lidt Syrah, Mourvèdre og Counoise. Efter sortering gæres de hele klaser naturligt (uden gærtilsætning) og vinen lagrer 18 måneder på store foudres og amforaer af terrakotta.

Intens, dyb og kompleks næse med kerne af brombær og kirsch samt noter af peber og lakrids. Flot balanceret og poleret i smagen med en lang finish.

Oplagt vin til juleaften. Resten af året drikkes den til kødretter med tæt sauce eller gode simreretter - flot til vildt. Serveres til den kølige side.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
14,5 %
habemus_papam_santa_duc
325,-

Lavet på 90 % Grenache, 9 % Mourvèdre og 1 % Counoise fra marken "les Saintes Vierges" - en mark i den vestlige del af Chateauneuf-du-Pape, der lige som den berømte mark "la Crau" har en jordbundstype, der er præget af sand og rullesten. Høstet i hånden med en strikt sortering og vinificeret med kort maceration. Lagret 18 måneder på store, brugte fade.

Flot og insisterende duft af kirsebær, brombær, peber, lavendel og rosmarin. Fyldig og samtidig meget elegant i smagen. Lang eftersmag.

Velegnet til de fleste kødretter - særligt okse, lam eller vildt - gerne med tæt sauce.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
15 %
chateauneuf_du_pape_les_saintes_vierges_santa_duc
375,-

Fra marken la Pied de Baud der har en blanding af grus og rødt ler i jordbunden - beliggende i den nordvestlige ende af Chateauneuf-du-Pape. Lavet på 80 % Grenache, 15 % Mourvèdre og 5 % Cinsault. Høstet i hånden, gæret naturligt og lagret på store foudres i ca 18 måneder inden flaskning.

Flot, kølig bærintensitet i duften med aromaer af krydderurter, lavendel og sort peber. Mineralsk, saftig og meget koncentreret i smagen med en lang, lang afslutning.

Til kraftige retter med lammekød, oksekød eller vildt. Flot til juleanden og til det bedste på grillen.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
14,5 %
chateauneuf_le_pied_de_baud_santa_duc
425,-

Fremragende Gigondas fra gamle vinstokke på 8 forskellige topmarker i Gigondas. Et lieux-dit er en navngiven mark på fransk og "Aux lieux dits" betyder fra forskellige marker. Grenache domineret blanding med Mourvedre, Syrah og Cinsault fra vinstokke med en gennemsnitsalder på 40 år. Lagret på blanding af store fade og amforaer af terrakotta.

Intens næse med mørke bær, kirsch, tørre krydderurter, peber og lakrids. Dyb, intens og varm smag med tætpakket moden frugt og en lang, fast finish med peber, lakrids og oliven.

Til kraftige og intense kødretter med oksekød, lam, and eller vildt. Gerne langtids braisserede retter med masser saft, kraft og krydderi.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
14 - 17 °C
Alkohol:
14 %
lieux_dits_gigondas_santa_duc_ny
425,-

65 % Grenache fra meget gamle stokke og 35 % Mourvedre. Alle druerne kommer fra det område i Gigondas, der hedder Hautes Garrigues. Gæret med delvis afstilkning - macereringstid på i alt 2 måneder. Lagret 18 måneder på store fade og amforaer af terrakotta

Intens duft af mørke bær; solbær, brombær, blåbær og kirsebær. Krydrede noter af nellike, vanilie, læder og lakrids. Meget kraftig vin med stor frugtintensitet, godt tanninbid og en meget, meget lang eftersmag.

Velegnet til kraftig mad; krydrede retter med oksekød eller lammekød og helt perfekt til dansk julemad; and, gås eller flæskesteg med klassisk tilbehør. Vinen kan gemmes en del år og efter 6-7 år begynder den at udvikle elegante noter af skovbund, der går rigtig godt sammen med retter med trøffel, morkler og andre svampe.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
14 - 17 °C
Alkohol:
15 %
425,-

Fra marken la Pied de Baud der har en blanding af grus og rødt ler i jordbunden - beliggende i den nordvestlige ende af Chateauneuf-du-Pape. Lavet på 80 % Grenache, 15 % Mourvèdre og 5 % Cinsault. Høstet i hånden, gæret naturligt og lagret på store foudres og amforaer af terrakotta i ca 18 måneder inden flaskning.

Flot, kølig bærintensitet i duften med aromaer af krydderurter, lavendel og sort peber. Mineralsk, saftig og meget koncentreret i smagen med en lang, lang afslutning.

Til kraftige retter med lammekød, oksekød eller vildt. Flot til juleanden og til det bedste på grillen.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
14,5 %
chateauneuf_le_pied_de_baud_santa_duc
425,-

Lavet på 90 % Grenache, 9 % Mourvèdre og 1 % Counoise fra marken "les Saintes Vierges" - en mark i den vestlige del af Chateauneuf-du-Pape, der lige som den berømte mark "la Crau" har en jordbundstype, der er præget af sand og rullesten. Høstet i hånden med en strikt sortering og vinificeret med kort maceration. Lagret 18 måneder på store, brugte fade og amforaer af terrakotta.

Flot og insisterende duft af kirsebær, brombær, peber, lavendel og rosmarin. Fyldig og samtidig meget elegant i smagen. Lang eftersmag.

Velegnet til de fleste kødretter - særligt okse, lam eller vildt - gerne med tæt sauce.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
15 %
chateauneuf_du_pape_les_saintes_vierges_santa_duc
425,-