Alfred Gratien, Champagne

alfred_gratien_cellar
Gratien er det mindste Champagnehus - blot 250.000 flasker. Ultra klassisk hus der laver flot fadgæret og meget vinøs Champagne.

"I have always been of the opinion that champagne should be to wine what haute couture is to fashion." Alfred Gratien.

Alfred Gratien er på mange måder en mystisk plante i Champagne-landskabet. Det er det mindste rigtige Champagnehus med ca. en promille af den samlede produktion af Champagne, men de er den tredjestørste ejer af vintønder i Champagne. De er del af en global koncern, men drives som et lille familiefirma. Det er elsket af vinskribenter og serveres de mest fornemme steder – Gratien var huschampagne på Concorde, de leverer til Elysée palæet, og man finder Gratien på trestjernede restauranter som Pierre Gagnaire, l’Arpege og Guy Savoye – men selv mange champagneentusiaster kender det ikke.

Alfred Gratien grundlagde sit Champagnehus i 1864 i udkanten af Epernay samtidig med, at han grundlagde Gratien-Meyer, der laver mousserende vine i Loire. I dag ejes det hele af den tyske sekt-gigant Henkell, der igen ejes af fødevaregiganten Dr. Oetker. Det burde få alle advarselslamper til at lyse, men rent faktisk har giganten ladet Gratien passe sig selv og gøre som de altid har gjort.

Selv om Alfred Gratien i dag ikke er familieejet, så fungerer det som et familiefirma; i 1905 startede Gaston Jaeger som kældermester og i dag er det hans oldebarn Nicolas Jaeger, der netop er tiltrådt i stillingen efter at have arbejdet hos Gratien i 17 år under sin far Jean-Pierre Jaeger – så kontinuiteten er sikret med fire generationers know-how.

Familien Jaeger sikrer også adgang til druer fra dygtige dyrkere, der har leveret til Gratien gennem generationer.

Fremstillingen af Champagne hos Gratien er speciel, idet alt behandles som prestigechampagne. Druekvaliteten er meget høj, der bruges kun most fra det første pres og som noget helt specielt gæres al grundvin hos Gratien på egetræsfade. De fleste af fadene har været brugt til at lave Chablis i fire år inden de indkøbes og de bruges i op til 20 år. 
 
Fadgæringen er med til at give komplekse og dybe vine – det eneste andet hus, der fadgærer alle sine vine er Krug!
Fadgæringen sikrer også, at vine fra alle marker og alle drueleverandører kan holdes adskilt, så man har en høj sporbarhed og et godt indtryk af basisvinene gennem mange år.

Til gengæld gennemgår vinene ikke malolaktisk gæring, hvilket ellers er normalt i Champagne, da syreniveauet er så højt. Det kræver druer af meget høj kvalitet at arbejde på denne måde, men gevinsten er en meget rank syre til at balancere den fyldige stil samt et stort udviklingspotentiale i alle vinene – selv den almindelige Brut Classique.

Der arbejdes med lang lagring sur lie inden degorgement, hvilket er med til at øge kompleksiteten og give elegante, små bobler i vinen – selv Brut Classique ligger fire år med gærresterne fra andengæringen; langt over de 15 måneder, der er kravet til Champagne.

Selv om tradition spiller en stor rolle, sker der stadig små justeringer. Fx er dosageniveauet nedbragt de senere år fra omkring 10 g/l til ca 7 g/l og den likør, der bruges til at justere syren med, lagres i dag i et solera-system, så man altid er sikker på en ensartet stil og kvalitet.

Alfred Gratien er i topform – vinene har ikke været bedre i de år vi har arbejdet med dem end nu. De er komplekse, men rene, har stor dybde og høj syre, men er fantastisk balancerede.

Og så er priserne meget fordelagtige i forhold til de Champagner, de bør måles imod! Og vil man prøve det ultimative, har vi netop nu Cuvée Passation 2008 – en specialcuvée lavet i anledning af, at Nicolas overtager kældermesterjobbet fra sin far – kun lavet i 420 nummererede magnumflasker, men til en pris, der reserverer vinen til de helt store mærkedage i livet!

Lavet på 45% Chardonnay, 43% Pinot Meunier og 12%. Basisvinen har gæret på fad og har ikke gennemgået malolaktisk gæring. Begge dele er sjældent - det eneste andet hus, der bruger disse meget traditionelle metoder, er Krug. Vinen har lagret 5 år på gærresterne efter flaskegæringen. Det er med til at give vinen dybde, kompleksitet og meget fine bobler. 

Duften er frisk med aromaer af grape, lime, fersken og hvide blomster. Smagen er intens med elementer af grape og skovbund. Stor mineralitet og lang eftersmag.

Champagne er selvfølgelig aperitifvinen par excellence, men er faktisk meget velegnet til mad, og er generelt en af de mest alsidige vine, der findes. 
Fisk og skaldyr er oplagt, men de kraftigere Champagner, domineret af blå druer, er også velegnede til fjerkræ. Desuden er Champagne en af de bedste allround vine til ost.
 

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
9 - 12 °C
Alkohol:
12,5 %
190,-

Lavet på 45% Chardonnay, 43% Pinot Meunier og 12% Pinot Noir. Basisvinen har gæret på fad og har ikke gennemgået malolaktisk gæring. Begge dele er sjældent - det eneste andet hus, der bruger disse meget traditionelle metoder, er Krug. Vinen har lagret 5 år på gærresterne efter flaskegæringen. Det er med til at give vinen dybde, kompleksitet og meget fine bobler. 

Duften er frisk med aromaer af grape, lime, fersken og hvide blomster. Smagen er intens med elementer af grape og skovbund. Stor mineralitet og lang eftersmag.

Champagne er selvfølgelig aperitifvinen par excellence, men er faktisk meget velegnet til mad, og er generelt en af de mest alsidige vine, der findes. 
Fisk og skaldyr er oplagt, men de kraftigere Champagner, domineret af blå druer, er også velegnede til fjerkræ. Desuden er Champagne en af de bedste allround vine til ost.

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
9 - 12 °C
Alkohol:
12,5 %
6-stjerner-aarhus-update
champagne_brut_nv_gratien
395,-

Knastør Champagne fra Alfred Gratien lavet på 68 % Chardonnay, 19 % Pinot Meunier og 13 % Pinot Noir. Basisvinen er lagret på fad, ingen malo, vinen har ligget sur lie på flasken i fire år og er flasket uden dosage.

Frisk duft af citron grønne æbler og ristet hvidt brød. God fylde i smagen med meget frisk og vedvarende syre. Fine bobler og lang eftersmag.

Til fisk og skaldyr eller til fx modnet spansk skinke.

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12,5 %
champagne_brut_nature_gratien
425,-

Lavet på ca 3 % Pinot Noir, 52 % Chardonnay og resten Pinot Meunier. Vinen er fadgæret og lavet uden malolaktisk fermentation. Fadgæringen giver fylde og kompleksitet, mens den manglende malo bidrager med nerve og et fast syrebid.
Det er husspecialet hos Gratien - at balancere effekten af fadgæringen med den friske syre.

Stærk indflydelse fra Chardonnay med friske citruselementer og mineralitet bliver flot suppleret af aromaer af røde bær fra Pinot Noir og sarte skovbundsnoter fra Meunier. Ren og forfriskende i smagen med en lang eftersmag af røde bær.

Champagne er selvfølgelig aperitifvinen par excellence, men er faktisk meget velegnet til mad, og er generelt en af de mest alsidige vine, der findes. Fisk og skaldyr er oplagt, men de kraftigere Champagner, domineret af blå druer, er også velegnede til fjerkræ. Desuden er Champagne en af de bedste allround vine til ost.

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
8 - 11 °C
Alkohol:
12,5 %
430,-

100 % Chardonnay fra Grand Cru marker i Champagne - bl.a. Mesnil og Cramant. Basisvinen er gæret på fad og vinen lagrer minimum 5 år sur lie i forlængelse af andengæringen. Vinen har ikke gennemgået malolaktisk gæring, hvilket er sjældent set i Champagne, men er med til at give vinen nerve og præcision - det kræver bare, at man er sikker på, at druerne har ordentlig modenhed, da den ellers ville være decideret sur.

Næsen har aromaer af grape, lime, gær og ristet hvedebrød. Smagen er intens og fyldig med hele paletten af citrusfrugter, grønne æbler, toast, mineralitet og en lang, præcis eftersmag.

Kan bruges til aperitif, men gør sig egentlig bedre til mad. Helt oplagt er de dyre fisk som pighvar, slethvar, rødtunge og søtunge eller dansk sorthummer og gerne med en rig smørbaseret sauce til. Også god til stort set alle typer ost på nær blåskimmeloste.

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
8 - 11 °C
Alkohol:
12,5 %
550,-

Gratiens vintage Champagne er flaskelagret med korkprop som "i de gode gamle dage". Det er måske den vin, huset er mest berømt for, og i de gode årgange har vinene et lagringspotentiale på over 50 år. Årgang 1955 skulle være fremragende og har fået 98 point af Juhlin. 66 % Chardonnay, 24 % Pinot Noir og 10 % Pinot Meunier. 7 års lagring på gærresterne giver en flot autolytisk karakter.

Champagne med stærk karakter fra lagringen på gærrester, dvs. aromaer af gær, brød, toast og ristede nødder, men også frugtighed i retning af grapefrugt og både grønne og røde æbler. Vinen har også modne elementer af svampe og skovbund. På trods af kompleksiteten og dybden er det stadig en Champagne, der virker frisk, ungdommelig og spillevende i munden - rig, cremet mousse, fyldig, vedholdende smag og en præcis syre.

Champagne er selvfølgelig aperitifvinen par excellence, men er faktisk meget velegnet til mad, og er generelt en af de mest alsidige vine, der findes. 
Fisk og skaldyr er oplagt, men de kraftigere Champagner, domineret af blå druer, er også velegnede til fjerkræ. Desuden er Champagne en af de bedste allround vine til ost.

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
9 - 11 °C
Alkohol:
12 %
595,-

Gratiens vintage Champagne er flaskelagret med korkprop som "i de gode gamle dage". Det er måske den vin, huset er mest berømt for, og i de gode årgange har vinene et lagringspotentiale på over 50 år. Årgang 1955 skulle være fremragende og har fået 98 point af Juhlin. 66 % Chardonnay, 24 % Pinot Noir og 10 % Pinot Meunier. 7 års lagring på gærresterne giver en flot autolytisk karakter.

Champagne med stærk karakter fra lagringen på gærrester, dvs. aromaer af gær, brød, toast og ristede nødder, men også frugtighed i retning af grapefrugt og både grønne og røde æbler. Vinen har også modne elementer af svampe og skovbund. På trods af kompleksiteten og dybden er det stadig en Champagne, der virker frisk, ungdommelig og spillevende i munden - rig, cremet mousse, fyldig, vedholdende smag og en præcis syre.

Champagne er selvfølgelig aperitifvinen par excellence, men er faktisk meget velegnet til mad, og er generelt en af de mest alsidige vine, der findes. 
Fisk og skaldyr er oplagt, men de kraftigere Champagner, domineret af blå druer, er også velegnede til fjerkræ. Desuden er Champagne en af de bedste allround vine til ost.

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
9 - 11 °C
Alkohol:
12 %
625,-

Cuvée 565 er vin fra 5 årgange (2007-2011), overvejende på Chardonnay med ca en tredjedel Pinot Noir. De fem årgange er blandet i 2012, hvorefter flaskegæringen er startet og vinen har ligget 6 år på de døde gærceller (sur lie). Resultatet er en vin, der vækker alle 5 sanser, og deraf navnet; 5 årgange, 6 år sur lie, 5 sanser - Cuvée 565.

Vinen er intens og dyb i duften med aromaer af hasselnød, acaciehonning, sprød karamel og kandiseret citrusskal samt fine noter af skovbund. Cremet mousse og en fantastisk balance mellem moden dybde og ungdommelig friskhed. Meget lang eftersmag domineret af citrus og mineralitet.

Har en dybde, der kalder på mad - modne komæksoste, gerne parmesan, søtunge og anden luksusfisk samt det bedste fjerkræ.

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
7 - 9 °C
Alkohol:
12,5 %
champagne_cuvee_565_gratien
675,-

Prestigecuvée fra Gratien. Lavet på 65% Chardonnay og 35% Pinot Noir og lagret minimum 6 år sur lie. Vinene, der bliver brugt til Paradis kommer kun fra Grand Cru marker. Stor vin, der vil udvikle sig flot over mange år og som med fordel kan drikkes af bourgogne-glas frem for champagne-glas, så vinens aroma får mulighed for rigtigt at udfolde sig.

Fantastisk balanceret Champagne med meget fine bobler, stor intensitet, elegance og en enorm lang eftersmag. Matcher nemt prestigecuvéerne fra de store huse, men til halvdelen af prisen.

Champagne er selvfølgelig aperitifvinen par excellence, men er faktisk meget velegnet til mad, og er generelt en af de mest alsidige vine, der findes. Fisk og skaldyr er oplagt, men de kraftigere Champagner, domineret af blå druer, er også velegnede til fjerkræ. Desuden er Champagne en af de bedste allround vine til ost.

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
12,5 %
795,-

Lavet på 45% Chardonnay, 43% Pinot Meunier og 12%. Basisvinen har gæret på fad og har ikke gennemgået malolaktisk gæring. Begge dele er sjældent - det eneste andet hus, der bruger disse meget traditionelle metoder, er Krug. Vinen har lagret 4 år på gærresterne efter flaskegæringen. Det er med til at give vinen dybde, kompleksitet og meget fine bobler. 

Duften er frisk med aromaer af grape, lime, fersken og hvide blomster. Smagen er intens med elementer af grape og skovbund. Stor mineralitet og lang eftersmag.

Champagne er selvfølgelig aperitifvinen par excellence, men er faktisk meget velegnet til mad, og er generelt en af de mest alsidige vine, der findes. 
Fisk og skaldyr er oplagt, men de kraftigere Champagner, domineret af blå druer, er også velegnede til fjerkræ. Desuden er Champagne en af de bedste allround vine til ost.

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
9 - 12 °C
Alkohol:
12,5 %
6-stjerner-aarhus-update
825,-

Flot og luxuriøs rosé-Champagne lavet på Chardonnay iblandet Pinot Noir fra Grand Cru.

Energisk, letkrydret aroma af jordbær, mandarin og toast. Fyldig og levende med smag af røde bær, eksotisk krydderi og let røg. Ren og præcis med lang afslutning.

Velegnet til aperitif, men fungerer helt perfekt til fx jomfruhummer, laks eller lettere retter med flyvende vildt. God til cremede komælksoste.

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
12 %
895,-

100 % Chardonnay fra Grand Cru marker i Champagne - bl.a. Mesnil og Cramant. Basisvinen er gæret på fad og vinen lagrer minimum 5 år sur lie i forlængelse af andengæringen. Vinen har ikke gennemgået malolaktisk gæring, hvilket er sjældent set i Champagne, men er med til at give vinen nerve og præcision - det kræver bare, at man er sikker på, at druerne har ordentlig modenhed, da den ellers ville være decideret sur.

Næsen har aromaer af grape, lime, gær og ristet hvedebrød. Smagen er intens og fyldig med hele paletten af citrusfrugter, grønne æbler, toast, mineralitet og en lang, præcis eftersmag.

Kan bruges til aperitif, men gør sig egentlig bedre til mad. Helt oplagt er de dyre fisk som pighvar, slethvar, rødtunge og søtunge eller dansk sorthummer og gerne med en rig smørbaseret sauce til. Også god til stort set alle typer ost på nær blåskimmeloste.

Land:
Frankrig
Område:
Champagne
Servering:
8 - 11 °C
Alkohol:
12,5 %
1300,-