Torsk med brunet smør, soja, hasselnødder, kapers og selleri

torsk-havnens-fiskehus
Torsk til nytår er en gammel tradition. Det giver mening, fordi torsken er bedst i vinterhalvåret, hvor vandet er koldt, og dens aktivitetsniveau er på sit højeste. Den får mindre føde, og kødet/muskulaturen bliver fast, spændstig og mere smagfuldt.

Tip - når du køber torsk

Først og fremmest skal man se efter om kødet er fast og sammenhængende i muskulaturen. Det skal have 
et 'glinsende skær' og selvfølgelig dufte friskt af hav. Er det en hel torsk, du skal købe, skal du se efter klare øjne, røde gæller og generelt bare en spændstig fisk.

Havnens Fiskehus anbefaler altid Nordsø torsk. Torsk fanget i Kattegat er ofte for løse og vandet i kødet.

Sådan gør du

Brunet smør
1 pakke smør sættes over i en kasserolle ved middel varme. Lad smørret stå ved middelvarme til vallen i smørret sætter sig i bunden og karamelliserer. Når smørret har fået en gyldenbrun farve og nøddeduft, tages den af varmen og hældes forsigtigt over en anden gryde, så det brune bundfald sigtes fra. Stilles til side indtil anretning. (Dette bliver en stor portion, men den kan sagtens holde sig på køl min. 2 uger og er god til mange andre retter med fisk).

Knoldselleri
Knoldselleri skrælles og skæres i ca. 2 cm. tykkelse, steges i olie på panden til det få en flot gylden farve. Derefter skrues ned for panden til svag varme, og en god klat smør og lidt timian kommes på panden. Steges færdig ved svag varme imens det varme smør og timian ”pøses” over med en ske, til sellerien bliver glansklar og mør.

Torsken
Torsken portioneres i passende stykker og steges i olie på den side, hvor skindet har været. Først ved høj varme til fisken brunes, derefter skrues ned for varmen. Fisken steges færdig på en side imens man svinger smør og timian over toppen, ligesom man gør med sellerien. Undlad at bevæge rundt på fisken, da den let kan falde fra hinanden. Sluk gerne for panden lige før fisken er færdig og lad den trække færdig, imens du anretter det andet.

Brunet smør
Det lune brunede smør blandes med de hakkede kapers, løg, hasselnødder og soja (må ikke koge efter dette, da den bliver uklar og grumset).

Anret torsken med en skive smørstegt selleri, det brunede smør og et par kviste blød timian.

Velbekomme

Vinanbefalinger