Asparges-tips - en ægte forårsbebuder

aparges tips

Herhjemme løber asparges-sæsonen fra d. 1. maj og frem til Sankt Hans. Asparges er en ægte forårsbebuder. Sæsonen i Provence er lang, den starter midt i marts til slutningen af juni. Som i Danmark har de både de grønne og ikke mindst de tykke hvide, som er dyrket i "skygge", dækket af jord, så de holder sig hvide, men vi har også de violette, som er kraftigere smagende ligesom de ultratynde vilde grønne asparges, der plukkes i bjergene.

For en aspargeselsker er det svært at vælge én opskrift, de smager godt i omelet, i en vinaigrette, med en smørklat, med lidt olivenolie og parmesanflager, stuvede i lidt hønsefond, i gratin, i supper og i risotto eller med en tynd mayonnaise.

Er aspargesene tykke og hvide, er det ultimative en sauce hollandaise, så tyk at den har den rigtige GONG-GONG lyd.

Sådan gør du

Det er vigtigt at skrælle de hvide asparges ordentligt, der skal mere af end man tror. En trævlet asparges er ikke sjov. Læg aspargesen ned på bordet, så den ikke knækker og skræl væk fra dig selv.

Aspargesene koges i 7-12 min. i vand med salt og lidt sukker. Prøv at tage en op og test om den er blød, men stadig fast. Hæld vandet fra og hold dem varme i et klæde.

Beregn 3-5 per person alt efter størrelse.

Vin til asparges

Hvidvin og asparges går rigtig fint hånd i hånd. Det eneste du skal tænke over, er hvad du serverer sammen med dine asparges. Sauvignon Blanc er ofte det sikre valg. De kan i sig selv dufte lidt af asparges. Til sauce hollandaise kan du med fordel gå efter en Chablis eller Chardonnay-baseret vin uden for meget fad.

Hvide asparges med mynte og appelsinskal

Kogte hvide asparges med smør eller olivenolie og finthakket mynte og revet appelsinskal. Prøv også denne servering som en kold salat, hvor aspargesene serveres rå (skåret i grove stykker) med lidt citron, olivenolie, mynte og revet appelsinskal.

Hvide asparges med sauce mousseline

En klassiker! Kogte hvide asparges med hjemmerørt sauce mousseline. Så er der ikke et øje tørt. Pynt gerne med lidt kørvel.

Asparges med pocheret æg og persille

Grønne eller hvide asparges med pocheret æg og persille - andre krydderurter kan også bruges. Kan eventuelt pyntes med lidt brødcroutoner. Aspargsene kan både være grillet og kogte.