Rosé-kassen - 6 forskellige flasker!

Rosévin har nydt stigende interesse de senere år. Hvor man tidligere mest fandt rosé fra Frankrig og billige kvaliteter fra Nordspanien og Italien, så laves der nu rosé på flere niveauer i alle vinproducerende lande.
Rosé er velegnet som aperitif på en varm sommerdag, men kan også være rigtig strålende sammen med mad.

1 fl Equinoxe Rosé, Y. Amirault

Lavet på ren Cabernet Franc hovedsageligt fra sandholdige dele af Coudraye-marken og fra den sydlige del af le Grand Clos. Druerne håndsorteres inden presning. Gæringen er naturlig - gærer helt tør; 0 g. sukker - og vinen modner 6-12 måneder på fad. Hel eller delvis malo. Teknisk set en Blanc de Noirs og knap nok en rosé - til gengæld er det den mest fantastisk rosé, man kan forestille sig.

1 fl Cuvée Rosé 2021, Weingut Krebs, Pfalz
Lækker frisk-frugtig duft af røde kirsebær, hindbær og mynte. Flot intensitet i smagen med den saftige Krebs-syre, der er med til at give en frisk, charmerende eftersmag.
Herlig aperitifvin til et glas i solen. Perfekt til antipasti som grillede grøntsager og til salater.

1 fl Labyrinthe Rose Cotes de Gascogne 2021, Château de Cassaigne
NYHED - Lavet på en blanding af Tannat og Cabernet Sauvignon. Efter en kort maceration presses den rosé-farvede most fra og gæres køligt på ståltank for størst mulig friskhed og renhed.
Frisk aroma af hindbær, jordbær, citron og rød grape. Let og sommerlig i smagen med en frugtig og mineralsk afslutning.

1 fl Sangioveto Rosato IGT 2020, Castello di Monsanto
NYHED - Lavet på ren Sangiovese fra ejendommens yngste stokke. En "ægte" rosé lavet med kort tids maceration. Modnet nogle måneder på flasken inden den sættes til salg.
Florale aromaer blandet med røde bær og en antydning af appelsinskal. Tør og intens med en salt/mineralsk afslutning.
Dejlig som aperitif i solen men har rigeligt muskler til retter med skaldyr, fisk eller kylling.

1 fl Le Rosé Gaul 2021, Matthias Gaul
Dobbelt testvinder! Årgang 2018 og 2019 blev begge testvinder i Politikens store test af rosévine! 2021 er ikke anmeldt endnu, men den smager ualmindeligt godt!
Frisk og sommerlig duft af jordbær, abrikos og Kongen af Danmark. Frugtigheden er helt i front med en rigtig fin, balancerende syre. Saftig eftersmag med fin fin længde.

1 fl Galets Rosé 2021, Mourgues du Gres
Klassiker hos Bichel! Flot rosé lavet hovedsageligt på Syrah med Grenache og en anelse Mourvèdre. Gæret køligt - ingen malo. Vinificeret uden svovl.
Intens duft af vilde hindbær, hvilket går igen i smagen kombineret med en god friskhed og mineralitet.

Fremstilling af rosévin
Teknisk set er rosé en mellemting mellem en rød og en hvidvin. Generelt kan man sige, at vejen til rosé som regel starter som en rødvin (blå druer og skalkontakt) og slutter som en hvidvin (gæring uden skaller). Man kan også lave rosé ved at blande lidt rødvin i hvidvin. Det er dog ikke tilladt i EU, da kvaliteten af rosé lavet på denne måde generelt er noget ringe. Paradoksalt nok er der en undtagelse blandt nogle af de dyreste rosévine på markedet, nemlig Champagne Rosé, hvor der er en lang tradition for at lave rosévin ved at blande lidt rødvin i en hvid Champagne. En del rosé Champagne laves dog også som en ”rigtig” rosé. Endelig kan man fjerne noget af farven ved hjælp af kul i en rødvin, man ikke kan sælge. Her er vi i den helt billige (og nærmest desperate) ende af kvalitetsskalaen.
Den mest anerkendte måde at lave rosé på, er at knuse druerne, macerere most og skaller sammen i kort tid (6-48 timer), si skallerne fra og så gære videre lige som en hvidvin.
Man kan også tappe noget most fra en rødvin, mens den macererer, for at koncentrere rødvinen. Den fratappede most kan man så gære færdigt som rosé.

Farven i rosé
Farven på en rosé kan variere fra de helt lyse typer, som man knap nok kan finde et rødt skær i. De kan ligne hvidvine, men er teknisk set rosé, da de er lavet på blå druer og med lidt skalkontakt. De mørkeste rosévine (ofte oversøiske) kan til gengæld nemt forveksles med en rødvin – fx en rød Bourgogne eller Barolo fra en lidt kølig årgang.

Rosé og lagring
Langt de fleste rosévine er lavet til at blive drukket hurtigst muligt. De drikkes for deres umiddelbare frugtighed og bærcharme og vil kun falme med alder. Mange roséer i prisklassen over kr. 80,- kan dog sagtens drikkes 2-3 år gamle.
De bedste rosévine – her taler vi typisk vine til mere end kr. 150,- pr. flaske, fx Canadels version – kan med fordel gemmes. De kan sagtens drikkes unge som enhver anden rosé, men de kan blive til rigtigt spændende vine med 10 år på langs. Den primære frugt vil i nogen grad forsvinde og blive erstattet af kompleksitet og dybde, der vil gøre en sådan vin rigtigt spændende i gastronomisk sammenhæng.

Rosé og mad
Rosévine kan være rigtigt gode til mad. De kraftige, sydfranske typer kan være en god substitut for rødvin på en varm sommerdag. Både de kraftigere og de lettere typer er generelt fine til retter med asiatisk, spicy touch. Rosé matcher elementer som hvidløg og tomat godt, hvilket gør dem gode til klassisk middelhavsmad. Lagret rosé af høj kvalitet er strålende til komplekse retter med fisk eller fjerkræ.

Spar 210,-
585,-
På lager