Vin til julemaden

Vin til julemaden
Klassisk and med tilbehør er årets største forhindringsløb set med vinens øjne. Der skal dribles udenom både rødkål, fedt, sødt og surt. Rettens udtryk er sødligt med syrlige indspark, og vinen skal have sødme, power og friskhed og rimelig høj alkohol til at skære igennem fedtet.

Grenache fra det sydlige Rhône matcher fint. Druen har en fin sødme, der går godt med rødkålen og de brunede kartofler, og  den har samtidig en tilstrækkelig alkohol og syre til at skære igennem den fede and.

Generelt fungerer sødmefulde vine med høj alkohol og noter af tørrede frugter godt - ligesom svesker er et godt match til anden. En god oversøisk vin med begrænset fad og høj alkohol, kunne være et fint alternativ til julemiddagen i stedet for den franske Grenache.

Glem stor Bordeaux og Barolo juleaften. Disse meget tørre vine har ofte et alt for lavt niveau af frugtsødme og vil kollidere voldsomt med sødmen i julemaden. Gem dem - de vil utvivlsomt gøre større lykke en anden aften.

Vinanbefalinger